Många går regelbundet till tandläkaren för att bibehålla en god tand-, och munhälsa. Det finns dock flera orsaker till att en patient kan behöva specialisttandvård – men vad innebär egentligen det? Här kan du läsa mer om vad specialisttandvård är och vilka olika åtgärder som finns att tillgå inom området.
Tandoperationer och käkkirurgi
Besvärande visdomständer är ett relativt vanligt problem och den bästa lösningen för att få bukt med smärta och andra jobbiga följder är inte helt sällan att operera ut dom. Detta ingrepp räknas in under området tandoperationer/käkkirurgi och är ett väldigt vanligt exempel på specialisttandvård. Givetvis finns en rad andra tillstånd som även dom kan kräva avancerad vård i form av operationer eller kirurgi.
Ortodonti
Ortodonti är samma sak som tandreglering och även det också en form av specialisttandvård. Förr ett par år sedan var tandreglering starkt förknippat med den klassiska rälsen men idag finns många moderna metoder som passar för både unga och vuxna som av någon avledning har behov av tandreglering.
Specialisttandvård vid tandlossning
Ett annat relativt vanligt problem som också kräver specialisttandvård är parodontit – alltså tandlossning. Hela 4 av 10 drabbas av tandlossning, vilket gör det till en av dom vanligaste sjukdomarna. Besvären utvecklas under lång tid men när det gått så långt att behandling behövs möter man i regel en specialutbildad tandhygienist är man söker vård.
Implantat, proteser och bryggor
En förlorad tand kan påverka tandhälsan mer än vad många tror. På lång sikt kan det påverka både tänder och bett och det är inte ovanligt med olika typer av besvär som följd. Att ersätta förlorande tänder med implantat, eller tandproteser, är ett ingrepp som är relativt enkelt med dagens moderna metoder.
Förutom ovan nämnda finns även specialisttandläkare som arbetar inom dessa områden:
- Pedonti – Specialisttandvård för barn
- Bettfysiologi – Arbetar med käkledsbesvär
- Endodonti – Rotfyllning
- Odontologisk radiologi – Röntgen
Att bli specialisttandläkare
För att bli specialisttandläkare inom något av alla dessa områden krävs för det första en vanlig tandläkarutbildning i grunden. Denna utbildning är hela 5 år lång och därefter krävs vidareutbildning som i regel är 3–4 år. För att hjälpa patienter med olika typer av besvär krävs minst sagt en lång utbildningsperiod men alla dessa tandläkare spelar också en väldigt viktig roll och får bra lön för det jobb dom lägger ned.