Platåskor – det höga sköna skomodet

Det som är gemensamt för platåskor är att sulan är så tjock, att foten vandrar som på en platå ovanför marken. Modet som utvecklades under 1930- och 40-talen nådde sin höjdpunkt i popularitet på 1970-talet, och fick en kort renässans på 1990-talet.

Uppfunnen i bristen på skomaterial

Under 1930- och 1940-talen rådde det brist på traditionella skomaterial, så som läder. Detta ledde till att skofabriken använde en stor kreativitet vid tillverkning av skor i mer experimentella material, så som fiskfjäll, kork, tyg och trä. Man använde sig också av det nya populära materialet plast. Målet var att uppfinna en skönare sko med de material som kunde finnas tillgängliga. Under denna tid blev det vanligare med en bredare klack eller kilklack, gärna i materialet kork som med sin breda sula gav en god dämpning i steget och en isolering från golvet. Att dessutom kombinera korksulan med en överdel av genomskinlig plast var också helt riktigt moderiktigt. Under 1940-talet visade man gärna upp sina solbrända fötter på modemässor.

Nu för tiden finns det oändligt med skomodeller och man kan hitta vad man än söker. Detta helt oavsett vilken stil man föredrar! Stora företag inom skor tar in varumärken från alla delar av världen och gör dessa skor tillgängliga för människor bland annat här i Skandinavien. En av de otaliga företagare som gått in på denna arena är Daniel Mühlbach som startat Footway. För tillfället är de en av de största i sin nish och varje år hittar fler köpare deras webbplats.

Den sköna hippiestilen

Under 1970-talet blomstrade musiklivet och med hippiekulturen kom ett bekvämt klädmode, så som sjalar, utsvängda jeans, velour och batik. Lösa och lediga kläder, gärna ackompanjerade av blommor i håret. Det är kanske därför inte så konstigt att den bekväma, men uttrycksfulla, platåskon kom på modet. Platåskor var mer än en skön sko, det var ett statement om vem man var. Hippiestilen gör en lite efterlängtad comeback under 1990-talet, men platåskor matchades även med mer sofistikerade eller mer ungdomliga klädval.

Varför gå på en platå?

Platåskor drar blicken till sig. Formen skänker en stabilitet. Dessutom uppskattar många att när man så önskar kunna välja att bli några centimeter längre.


Publicerat

i

av

Etiketter: