Cykelhjälmar och deras beståndsdelar

Cykelhjälmar och deras beståndsdelar

Genom att omge ditt huvud med ett stötdämpande lager, är cykelhjälmen framtagen för att minska den skada som orsakas på din hjärna om du skulle ha otur att trilla av din cykel och slå i huvudet. Dagens cykelhjälmar skiljer sig åt en hel del från äldre modeller avseende vikt, passform och ventilation. Här tittar vi närmare på de moderna hjälmar som idag finns på marknaden.

Grundläggande beståndsdelar i cykelhjälmar

En cykelhjälm består av ett tjockt lager som är stötdämpande, samt en mjukare vaddering som ger komfort då den vilar på huvudet. Det stötabsorberande lagret är nästan alltid tillverkat av polystyrenplast, trots att det har gjorts flera försök med andra material. Det tunna plastskal som täcker skumplasten är tänkt att skydda denna från vardagligt slitage. Detta skal placeras vanligtvis i en form, varpå ett lager polystyren läggs i skalet. Det stötdämpande lagret och skalet hålls på plats med hjälp av remmar. Dessa tillverkas ofta av någon form av syntetiskt material och fästs med hjälp av ett spänne.

Hos tooorch finns cykelhjälmar för alla åldrar.

För att ditt huvud inte ska överhettas på grund av det täta polystyrenskummet, förses hjälmen med ventilationshål. Tidigare modeller hade helt enkelt hål i skalet, medan dagens cykelhjälmar istället har kanaler inuti skalet som gör det möjligt för luft att flöda från ditt huvud och ut från hjälmen. För att säkerställa att hjälmen sitter på plats och är behaglig att bära, behöver den justeras för att passa din huvudform. De flesta av dagens hjälmar har därför någon typ av mekanism på baksidan av hjälmen för att förbättra passformen.

Avancerade cykelhjälmar

Vissa cykelhjälmar är än mer sofistikerade och är försedda med ett slags skelett på insidan. Detta skelett förstärker hjälmens struktur och håller dess beståndsdelar på plats. Denna typ av hjälm gör det dessutom möjligt att använda större ventilationshål och luftkanaler, vilket ofta resulterar i en lättare hjälm. Eftersom produktionsprocessen är lite mer komplicerad, innebär dessa funktioner vanligtvis att cykelhjälmar av denna typ har ett lite högre pris.

Vissa mer avancerade cykelhjälmar använder sig även av en teknik som kallas MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) och ger ett utökat skydd för huvudet. När du ska köpa en ny hjälm kan du med fördel hålla utkik efter hjälmar som är utrustade med MIPS!


Publicerat

i

av

Etiketter: