Välj rätt cykelmodell

Cykel

Når du køber en cykel, er der meget at tænke på, for at gøre et langsigtet valg. Hvis cyklen skal bruges i mange år, kan et højere budget i dit cykelvalg hjælpe dig med at undgå kvalitetsproblemer. En cykel har brug for vedligeholdelse, og med et mærke af god kvalitet kan du forvente, at cyklen varer i nogle år, med minimal vedligeholdelse. Dele af cyklen der kan lide af dårlig kvalitet, er især cykelkæden og hjulene på cyklen. Rust og fejl på hjulene kan være andre effekter af utilstrækkelig kvalitet.

Pris, modell, storlek, antal växlar…. Det finns en del att tänka på när du ska handla cykel. Första steget är i alla fall att välja rätt modell. En modell som är funktionell utifrån vad du ska använda den till. Några av de vanligaste modellerna är:

Till vardags – Den funktionella cykeln

Är cykeln framförallt ett funktionellt transportmedel för dig? Kanske cyklar du till och från jobbet samt använder den för att få hem mycket mat från matbutiken. Då är det en klassisk vardagscykel du behöver. Den har fokus på funktion och ergonomi snarare än hastighet och låg vikt.

Dessa finns, som alla modeller, i olika prisklasser. Var inte allt för snål när du ska handla cykel då det är en investering du kommer använda dagligen. De allra billigaste modellerna har ofta inte alls samma kvalité och funktionalitet som de lite dyrare. En riktigt bra vardagscykel ska vara tålig och vara lätt att underhålla. Enkel att använda – enkel att ta hand om.

Många av dessa har pakethållare, kedjeskydd samt möjlighet för både cykelkorgar och barnstol. Det ska vara funktionellt och smidigt. En del har inte ens växlar även om det är vanligt med 3,5 eller 7 växlar. På detta sätt minimerar man även problemen som ska kan uppstå med många växelkugghjul.

Hybridcykeln

Cyklar du längre sträckor bör du titta på utbudet av hybridcyklar och eventuellt handla en av dessa modeller. Hybriderna är en mix av två olika modeller. Därmed finns det även en rad olika hybrider att välja på. En cityhybrid är en cykel som passar bra för de som vill cykla lite snabbare än med en vardagscykel men samtidigt ha en del av dess fördelar.

Det som framförallt skiljer mot vardagscykeln är hur man sitter. Det blir mer framåtlutning vilket skapar möjlighet för snabbare fart – men kan även resultera i att det upplevs mer obekvämt i längden.

Elcykeln

Elcykeln är nyaste tillskottet i branschen. Har du stor budget och prioriterar att cyklingen blir lättare är elcykeln något att titta på. Men här gäller det verkligen att jämföra innan inköp. Har du tänkt att handla en elcykel bör du prata med en återförsäljare för att avgöra vilken modell som passar bäst. Här är det inte bara modell och storlek som är avgörande utan även batteri och dess styrka.

Kortfattat så har elcykeln ett batteri som laddas upp under natten. När du sedan cyklar kan du aktivera ”hjälpen” och därmed åka i ca 20 km/h utan att behöva själv trampa. Mycket smidigt och ett skönt stöd i uppförsbackarna. Däremot inget för den som ser cykling som ett sätt att få motion.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: