Klä dig rätt i kylan

Ska du vistas en längre tid utomhus på vintern är det viktigt att vara rätt klädd. Att klä sig rätt anses av de flesta nödvändigt för att upplevelsen ska bli bra. Ett vanligt sätt att klä sig för att klara av kallare temperaturer är lager på lagerprincipen. Varje lager har sin egen funktion.

Lagret närmast kroppen

Lagret närmast kroppen har till uppgift att leda bort väta och fukt. Väta och fukt leder till kyla, och kan göra att vädret upplevs mycket kallare än vad det egentligen är. Att vara torr är i allra högsta grad viktigt för att inte frysa.

Lagret närmast kroppen kan bestå av underkläder, underställ, strumpor samt innerhandskar. Vid riktigt kalla temperaturer är det bäst att ha ett så isolerande material som möjligt som ändå leder bort väta. Ett exempel på detta är ull.

Det mellersta lagret

Det mellersta lagrets syfte är leda fukten vidare utåt. Samtidigt ska det dock vara någorlunda och också se till att för mycket värme inte lämnar kroppen. Plagg som det mellersta lagret kan bestå av är till exempel en fleecetröja, en tunn jacka av syntet eller en tjockare ylletröja.

Vilket plagg och material du bör välja beror helt på temperaturen. Vid kallare temperaturer kan tjockare plagg användas (som fleecetröja till exempel) och vid lite varmare temperatur kanske en jacka av syntet passar bättre.

Det yttersta lagret

Det yttersta lagret har främst till uppgift att skydda mot vind och väta. Samtidigt ska det dock kunna hålla kvar värmen som de finns i de inre lagren. En bra idé är att välja jackor som är lite större storlek än vad man vanligtvis bär. Detta för att frigöra så mycket utrymme som möjligt för de inre lagren.

Vill du handla klädesplagg av hög kvalité som garanterat håller du varm i vinter kan du besöka den här utmärkta butiken på internet.


Publicerat

i

av

Etiketter: