Vattenskador ökar

Vattenskador ökar

Antalet vattenskadade kök har ökat drastiskt under senare år och är nu vanligare än vattenskadade badrum. Dagens kök har en mängd olika apparater som är kopplade till olika vattenrör. Det finns till exempel kylskåp som tillverkar is som är färdig att använda och kaffebryggare som är vattenanslutna. 70% av alla skador kommer från diskbänksskåpet och beror på dålig kvalité på anslutningar och slangar. Fuktskadorna som uppstår är förrädiska och tar lång tid att upptäcka. Vissa vattenanslutna apparater ska alltid installeras av en fackman, installerar man dem själv ökar risken för läckage och vattenskador och dessutom kanske inte din försäkring gäller. Du ska aldrig koppla el själv, det får endast en behörig elektriker göra.

Hur minska risken för vattenskador?

Det allra viktigaste du kan göra för att minska risken för fuktskador i ditt hem är att se till att installationerna är ordentligt gjorda. Anlita alltid proffs när du jobbar med våtutrymmen. Om du anlitar en rörmokare så ska du alltid kontrollera att han eller hon har utbildning för att jobba med våtutrymmen, be alltid att få se våtrumscertifikat. ordentligen påläst så att du vet vilka fallgropar man ska undvika. De stora byggföretagen ger ut innehållsrika informationsbroschyrer om hur man säkrar kök och badrum mot vatten som är väl värda att läsa.

Olika typer av vattenlarm

Med vetskap om hur statistiken för fuktskador ser ut så bör alla husägare skaffa ett vattenlarm. Det är dock inte lätt att veta vilket vattenlarm som fungerar bäst. Det finns enklare larm som har en sensor som reagerar på vatten. Sedan finns det mer avancerade larmanordningar med vattenfelsbrytare som dels larmar om en vattenläcka skulle inträffa men som också automatiskt kan stänga av vattnet. Avancerade vattenlarm kan ofta kommunicera med dig via din mobiltelefon och kontakta dig om ett läckage skulle uppstå. Det finns också vattenlarm som varnar med ljudsignal vid läckage.

Extra skydd för diskmaskinen

Eftersom vattenskador också ofta uppkommer i närheten av diskmaskinen kan du behöva ordna ett extra skydd kring den. Det finns speciella underlägg man kan köpa som både skyddar golvet under köksskåpet och under diskmaskinen. Skyddet samlar upp och leder fram vatten om ett läckage skulle uppstå. Du ser direkt om det är en läcka på gång och kan åtgärda läckan i ett tidigt skede. Underlägget kan också användas som översvämningsskydd på samma sätt som ett tråg som samlar upp vatten.


Publicerat

i

av

Etiketter: