Teflon- eller gjutjärnspannor?

Teflon- eller gjutjärnspannor?

Att välja rätt stekpanna är inte alltid särskilt lätt om man är mån om sin matlagning. Olika typer av stekpannor ger onekligen olika stekresultat, och vilken stekpanna som passar bäst finns det egentligen inget givet svar på. Det beror på hur du lagar mat och vad som känns bäst för dig. Något annat som kan vara värt att ta hänsyn till är underhållet, då vissa stekpannor är mer lättdiskade än andra.

Stekpannor med beläggning

Stekpannor med beläggning, ofta teflon, har tagit en allt större plats i svenska kök. En stor fördel är att det som steks inte fastnar i pannan särskilt lätt, vilket är just det teflonet är till för. I princip kan stekpannor med beläggning användas till vilken stekning som helst. För den som är bekväm av sig är en panna med teflon helt enkelt ett mycket bra val.

En annan fördel är att teflonpannor ofta väger väldigt lite. Åtminstone är de lättviktiga jämfört med den betydligt tyngre kusinen gjutjärnspannor. Ytterligare en fördel är priset – stekpannor med beläggning är ofta ganska billiga.

Slits fort

Nackdelen med teflonpannor är livslängden, som markant förkortas om man inte sköter om dem. Använder du endast träredskap och inte diskar dem i maskin får du en hyfsat långlivad panna, men jämfört med andra typer av pannor slits de fortfarande ut fort.

Gjutjärnspannor

Gjutjärnspannor känns delvis igen på sin vikt. De är ofta ganska tunga, och då betydligt tyngre än en t.ex. teflonpannor. Precis som teflonpannor är en gjutjärnspanna ett bra all round-alternativ. En skillnad är att man bör använda lite mer fett i dessa pannor, för att det som steks inte ska fastna. En nackdel med dessa pannor, förutom att de är tunga, är att syrliga saker sällan blir särskilt goda i dem. Detta eftersom kärlet då ger ifrån sig en viss mängd järn. Skillnad mellan olika stekpannor förekommer givetvis här.

Precis som teflonpannor bör gjutjärnspannor handdiskas. De är känsliga för diskmedel, som kan fräta bort den yta som du har stekt in i kärlet. Använd alltså endast varmt vatten för att rengöra dessa stekpannor. Känner du att du måste ha lite medel i ändå, bör det vara i en mycket begränsad mängd.


Publicerat

i

av

Etiketter: