Ronja Rövardotter

Vi kan nog tala för de flesta svenskar när vi säger att alla förmodligen vet vem Ronja Rövardotter är, och att man har sett den numera kultklassade filmen om den spännande dottern till en rövarhövding. Den svenska långfilmen hade biopremiär i Sverige 14:e december 1984 och baseras på boken som skrevs av den berömda Astrid Lindgren 1981.

Filmen blev sedermera också en TV-serie 1986, då i tre delar om 50 minuter och med nya scener som inte fanns med i filmatiseringen. Filmen om Ronja Rövardotter spelades in på flera platser i Sverige som Dalsland, Bohuslän, Skåne och Stockholm samt även i Oslo, Norge. Filmen har fått flera utmärkelser och man skulle kunna säga att den är en del av den svenska filmhistorien. Den regisserades av Tage Danielsson. I rollerna kan vi se Hanna Zetterberg som Ronja, Dan Håfström som Birk, Börje Ahlstedt som Mattis, Lena Nyman som Lovis, Allan Edwall som Skalle-Per, Per Oscarsson som Borka, Tommy Körberg med flera.

Filmens handling

Ronja föddes som dotter till rövarhövdingen Mattis och hustrun Lovis. När Ronja visas upp för rövarbandet slår en blixt ner i deras borg och klyver både den och berget mitt itu. När Ronja sedan blir 10 år gammal är det av tradition att komma ut i skogen för att lära sig om de faror som finns omkring deras hem. Farorna som är Vargpasset, Helvetsgapet, älven, vildvittrorna, grådvärgarna samt det andra rövargänget – Borkarövarna, vilket Ronja lär sig att möta och tackla.

En dag när Ronja är ute och leker vid Helvetsgapet möter hon en jämngammal pojke som visar sig vara Birk. Birk är Borkahövdingens son och befinner sig på andra sidan av det stora gapet. En klassisk scen i filmen är just när de utmanar varandra och hoppar fram och tillbaka över klyftan tills Birk tappar taget. Ronja hjälper honom dock så att han är utom fara. I en annan scen i filmen är det istället Birk som hjälper Ronja när hon behöver hjälp. Filmen fortsätter med att påvisa de stridigheter som finns mellan Borkarövarna och Mattisrövarna och vänskapen mellan Birk och Ronja som växer sig allt starkare.


Publicerat

i

av

Etiketter: