Vad händer efter en hårtransplantation

Vad händer efter en hårtransplantation

I åldern lider många av håravfall och kalhet, både kvinnor och män. Orsakerna är flera och olika sjukdomar kan vara grunden till problemet. Det finns dock flera olika lösningar som kan hjälpa dig om du har drabbats och ett av dem är hårtransplantation. När man gör en hårtransplantation genomgår man en mindre medicinsk operation. Kroppens styrka och hälsa påverkas och det är viktigt att låta sig själv vila fysiskt för att kunna läka ordentligt efter transplantationen. Här berättar vi mer om vad du måste tänka på efter att ha genomgått en hårtransplantation!

Sov över för mentalt stöd

Efter transplantationen får du åka hem direkt, på samma dag. De flesta kliniker erbjuder dock möjligheter att övernatta. Detta gör dem inte för någon medicinsk orsak, mer en mental. Man vill vara där för patienten eftersom efter ingreppet så kan det dyka upp osäkerheter och rädslor om vad man borde göra och vad man inte ska göra. Det kan hjälpa att övernatta på kliniken och ha vårdpersonal nära till hands 24/7 den första tiden i fall man skulle ha osäkerheter eller frågor. Det här är något som patienten själv väljer hur hen vill göra: Stanna över natten på kliniken eller åka hem.

Reden efter några dagar kan du tvätta håret igen. Även här kan patienten få välja själv: Gör det hemma eller på kliniken tillsammans med vårdpersonalen som hjälper dig. Även om du gör det hemma svarar kliniken på alla frågor du har och ger dig instruktioner och tips om hur du ska göra.

Arbete och ansträngning

Om du bara har gjort en liten hårtransplantation kan du jobba redan nästa dag utan att känna av operationen. Om du dock har gjort en större hårtransplantation kan man få störande svullnader vid panna och ögonlocken och detta kan större medan man jobbar. Därför kan det vara skönt att få vila och stanna hemma några dagar.

Om du dock har ett fysiskt tungt arbete måste man räkna med att vara sjukskriven i ungefär en vecka, oavsett storleken på transplantationen. Det är vanligt att man får små sårskorpor på hjässan efter ingreppet och man måste ta det lugnt. Oftast försvinner såren av sig själva inom några veckor.

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. De första tre veckorna rekommenderas att du avstår från träning och tunga lyft och håller igång med lugna promenader. Först efter tre månader kan du röra på dig helt utan begränsningar.

Läs den vanligaste frågorna vid hårtransplantation och vad man bör tänka på inför man genomgår en operation.


Publicerat

i

av

Etiketter: