Vad du bör veta om parfym

Olika typer av dofter omringar oss genom hela livet. Dofter och parfymer hjälper oss att fånga vår personlighet. En parfym kan väcka våra olika sinnen och få fram fina minnen. Den kan hjälpa oss att känna oss självsäkra och bli på bättre humör.

Du kanske redan har en favorit bland parfymer eller är du kanske en person som byter doft då och då? Du kanske till och med har en parfym för varje tillfälle? Oavsett om du tycker om lättare blommiga dofter eller tyngre sådana finner du ett stort utbud hos Notino. Detta gör att du enkelt kan finna den doft som passar dig bäst. Du finner ett brett urval mellan olika varumärken. Du finner också inte bara parfymer för dig utan även dofter för hemmet, parfymerad kosmetika och fantastiska presentkit som passar perfekt som gåva.

Så hittar du en parfym som passar dig

Så hur hittar du då din nästa favoritparfym? För att besvara denna fråga behöver du ha koll på vissa saker. Du bör fundera över:

  • Ska doften vara för dam, herr, barn eller unisex?
  • Hur stark ska doftkoncentrationen vara?
  • Vilken dofttyp föredrar du på din parfym?

Doftkoncentrationen handlar om vilken procent doftämnen som finns i parfymen. Generellt är det en mer intensiv doft ju högre koncentration det finns i den. Det är därför man skiljer mellan parfum (15-40%), EdP (8-15%), EdT (4-8%) samt EdC (3-5%). Varaktigheten hos påverkas också av andra faktorer. En parfym med hög kvalitet men med en lägre doftkoncentration kan därför dofta längre än billigare parfymer som har en högre koncentration.

Det viktigaste när du ska köpa en parfym är att du ska tycka att den doftar gott på just dig. Du kanske har märkt att kompisens doft inte luktar lika gott på dig som på henne och vice versa. Detta beror att hudens pH-värde varierar vilket gör att samma parfym kan dofta olika på olika personer. Att följa magkänslan är oftast helt rätt när det kommer till att köpa en ny doft. Om du väljer mellan några olika utifrån dina preferenser kan du alltid beställa några prover för att prova dem i lugn och ro hemma.


Publicerat

i

av

Etiketter: